
Zdrowe odżywianie to w ostatnich latach temat bardzo popularny – i słusznie, bowiem sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie także na długość życia. Wiele osób twierdzi, że odżywia się zdrowo, inni jednak nie zwracają na to większej uwagi. Kiedy pojawiają się problemy ze zdrowiem lub utrzymaniem prawidłowej wagi zaczynamy zastanawiać się: jak dobrać dla siebie zdrową dietę? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Zobaczmy więc, na co należy zwrócić uwagę.
Cel dietetyczny
W określaniu prawidłowego, zdrowego sposobu odżywiania musimy przede wszystkim jasno wytyczyć sobie swój cel: czy chcemy zrzucić kilogramy bądź je przybrać, zbudować masę mięśniową, a może chcemy poprzez odżywianie wpłynąć na jakieś problemy zdrowotne? Odpowiedź na to pytanie będzie miała ogromny wpływ na naszą indywidualną dietę. Dlaczego? Osoba, która chce schudnąć musi przyjmować inną ilość kalorii niż osoba, która pragnie przytyć. Ktoś, kto chce zbudować masę mięśniową musi dbać o odpowiednie proporcje makro- i mikroelementów, a osoby z problemami zdrowotnymi często muszą wykluczyć lub wręcz włączyć do swojej diety pewne konkretne produkty bądź składniki. Pamiętajmy, że naszym podstawowym celem jest zawsze zdrowie – kontrola wagi to tylko skutek uboczny. Dlatego dieta codzienna musi być odpowiednio zbilansowana i dobrana do indywidualnych potrzeb naszego organizmu.
Badania krwi
Chcąc zacząć się zdrowo odżywiać i skomponować dla siebie zdrową dietę powinniśmy najpierw sprawdzić, czy na pewno jesteśmy zupełnie zdrowi. Badania krwi pozwolą przede wszystkim potwierdzić bądź wykluczyć alergie czy nietolerancje pokarmowe, ale także ukryte choroby, o których mogliśmy wcześniej nie mieć pojęcia. Jest to szczególnie częste w przypadku kobiet ze względu na ich układ hormonalny. Często zdrowa z pozoru pani zgłasza się do dietetyka w celu dobrania diety redukcyjnej, a po zrobieniu kompletu badań okazuje się, że jej hormony wskazują na istnienie zaburzeń zdrowotnych, takich jak chociażby niedoczynność tarczycy, insulinooporność czy zespół policystycznych jajników (PCOS). W tym przypadku nie można już zastosować standardowej diety klasycznej, a trzeba skupić się na takim dobraniu jadłospisu, aby pomagał on niwelować skutki choroby i poprawić wyniki badań. Często skomponowanie samodzielnie takiej diety okazuje się nie lada wyzwaniem, gdyż wymaga bardziej obszernej wiedzy z zakresu dietetyki, a także układu hormonalnego. Dlatego szczególnie w takim wypadku warto skorzystać z profesjonalnych konsultacji żywieniowych, podczas których specjalista podpowie nam co i w jakich proporcjach powinniśmy jeść bądź ułoży przygotowany specjalnie dla nas plan dietetyczny uwzględniający nasz cel. Wskaże też, jakie badania należy wykonać przede wszystkim, a w razie potrzeby skieruje nas do odpowiedniego lekarza specjalisty.
Zasady zdrowej diety
Zakładając, że po wykonaniu wszystkich badań okazuje się, że jesteśmy całkowicie zdrowi, możemy spróbować samodzielnie ułożyć dla siebie zdrową dietę lub skorzystać z pomocy profesjonalisty. Zależnie od tego, co chcemy poprzez dietę osiągnąć, należy najpierw obliczyć kaloryczność naszego jadłospisu. Oznacza to, że musimy sprawdzić, jakie mamy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – będzie to nasz punkt odniesienia do dalszych działań. Jeśli naszym celem jest zrzucenie kilogramów, musimy dbać o to, by spożywać dziennie nieco mniej kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Jeśli chcemy przytyć, to odpowiednio musimy spożywać więcej kalorii. Jeżeli natomiast chcemy utrzymać wagę, ale poprawić swoje zdrowie, musimy przede wszystkim skupić się na konkretnych grupach produktów i sposobie komponowania posiłków. Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która prowadzi do trwałej zmiany naszych nawyków żywieniowych. Nie chodzi więc o to, aby pilnować się przez kilka miesięcy, a potem znów zacząć jeść co tylko dusza zapragnie. Chodzi o zbudowanie zdrowych nawyków, dzięki którym nasz organizm nie tylko zmieni swój wygląd, ale także zyska na zdrowiu zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Dlatego warto kierować się metodą małych kroczków – nagła i drastyczna zmiana jadłospisu może nas szybko zniechęcić i być szokiem dla organizmu. Warto na początek wprowadzić ogólne zasady zdrowej diety – ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych oraz cukrów, pić dużo wody mineralnej, włączyć do jadłospisu warzywa i tłuste ryby, a także zadbać o odpowiednią suplementację witaminową. Jeśli do końca nie jesteśmy pewni, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta, nie wahajmy się skorzystać z pomocy dietetyka. Z pewnością nie jest jednak wskazane stosowanie gotowych, często bardzo restrykcyjnych diet dostępnych na przykład w Internecie. Są one zbyt ogólne, aby mogły w dłuższej perspektywie mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a z pewnością nie chcemy schudnąć kosztem zdrowia i dobrego samopoczucia.